Diano Marina


En charter er ikke alltid en charter. Jeg har vært i mange land både med og uten charterbenevning, og jeg kan uten tvil si at uansett reisemåte skiller Italia seg ut.
Diano Marina har vært reisemål for nordmenn og andre i mange år. Et par generasjoner i min familie har før meg tilbragt noen uker her og bare det i seg selv er litt morsomt. Jeg har selv ikke vært i Italia siden jeg var 8 år gammel, men minnene jeg har fra Cattolica er sterkt tilstede - noe kanskje Cecilia får meg seg videre.
Diano Marina er et lite sted, med noen få gater. De er koselige og mer intime enn på de fleste turiststeder jeg har vært, og det som er spesielt er at mange italienere ferierer her selv. Kanskje vil det alltid være litt spesielt med den italienske måten å feriere på. Det er ihvertfall både koselig og artig å observere italienske familier på ferie, mens man nyter sin egen.

Cervo: Like ved Diano Marina tror jeg at jeg har funnet et lite "paradis". Selv om middelalderbyen Cervo ligger i enden av en rekke turiststeder langs denne delen av Liguriakysten, er det ingen tvil om at det likevel skiller seg noe ut.
Å ta turen opp i de små gatene, blant svært få medturister på en tidligkveld, og spise på koselige resutauranter, eller bare stoppe for en liten tørsteslukker eller is ble raskt en liten begivenhet.
Personlig fant jeg en slags magi der.

Pamela, en kunstner jeg umiddelbart likte, både som person og ift hennes verk hadde en flott livsfilosofi, og en tilsynelatende herlig herlig måte å leve på. I fem år har hun bodd i Cervo, etter å ha kommet fra Roma, og om sommeren driver hun sin lille butikk "Il Sole e La Luna". Hun selger det som for mange er ordinære, men fine, turistvarer, som vesker, kjeder, diverse stoffprodukter og såpe, og alt er med flotte farger. Butikken ligger i et lite smug med inngang fra to små parallellgater.
På vinteren er det hun i hovedsak produserer sine malerier. Hadde jeg hatt råd ville jeg helt klart kjøpt et maleri, for de stikker seg ut, og bringer glede i sinnet mitt.
Sannsynligvis er det flere enn Pamela som nyter tilværelsen i Cervo med lignende holdning og levesett, noe jeg godt kan forstå. Teoretisk kunne jeg godt tenke meg å gjøre noe svært lignende.
Om ikke annet sier en del av de inntrykkene hun ga til meg en del om mentaliteten her. Eller velger jeg å tolke det slik...?
Uansett lærte hun meg også gjennom en del samtaler en uunnværlig lærdom jeg tar med meg hjem som min hemmelighet!

Det gode liv

Mat: Mange sier at Italia har mer å by på enn pasta og pizza og de har selvsagt helt rett. Selv om pasta her er noe helt særegent og nære for en ekte pastaelsker, kan jeg etter to uker med sjømat i kroppen si at det er mange nyanser til kokkekunsten her.

Døgnet: Noe av det første jeg gjorde da jeg kom hit var å legge mobilen i en skuff - kun for innebruk - og klokkeredskaper enda lenger vekk. En side av det er at ferie er ferie, som ikke har noe med tid å gjøre. Noe annet er at måten å leve på her (og kanskje har vi noe å lære) er ikke så veldig avhengig av tid.

Kulturlivet: Det ser aldri ut til å være mangel på noe som skjer i Italia innen kultur, enten det er på gata eller i offentlige situasjoner. Små festivaler og happenings dukker opp fra tilsynelatende intet, og relativt god underholdning i forskjellige former finner man overalt.

Vin: Det er lenge siden jeg har kost meg med så mye god vin til en rimelig penge. Enten det er til mat, som vin alene på en fortauskafé eller på verandaen på hotellet virker det som en naturlig ingrediens i hverdagslivet. Denne nytelsen kan oppleves på noen av kontinentets beste locations.

Anbefalinger


San Georgio:
En restaurant i Cervo som kan by på magisk stemning. I underbevisstheten visste jeg at det kom til å bli en dyr opplevelse, men noe sa meg at det kom til å bli verdt det. Med en gang vi ble vist til den lille terassen der det kun var tre tomannsbord, visste jeg at det ikke var noen vei tilbake. Vi bare måtte prøve det ut.
Selv om ikke Cecilia likte maten spesielt godt, satte hun også stor pris på å sitte der, med utsikt over hele denne delen av Liguriakysten.
Upåklagelig service, deilig vin, GOD mat, location: FANTASTISK! For å si det slik: Du får Champis når du setter deg...
Koster flesk...men egentlig verdt det! Har du nok av penger er det ihvertfall ikke noe å lure på!

Cervo:
Noe er nevnt ovenfor, men likevel... I. Rusle i de små gatene en tidlig kveld, eller senkveld. Stille, rolig, lite folk
II. Nyt en kaffe, pils, vin, is eller annet på terassen ovenfor Serafino (en restaurant som heller ikke er spesielt dårlig! De har også en terasse for servering av GOD mat, men reserver i forveien, ellers blir du sittende inne - og ignorer en såkalt flerspråklig, svettende sjefsbestillingstaker...han er noe intens).
III. Før man når toppen kommer man til en kirke (DEI CORALLINI)som er helt nydelig. Da vi kom inn ble både Cecilia og jeg oppslukt av den spesielle stemningen der inne. Og dette sies av en ateist, som egentlig har lite til overs for katolismen.
IV. Shopping. Ikke så mye, men du kan finne et par veldig koselige småbutikker i bortgjemte gater, med smykker og noe tekstil. Selvsagt er gatene tråkket mange ganger før, og butikkene besøkt av svært mange, men likevel er det noe spesielt her og der.
V. San Georgio. Kan ikke sies nok. Om så bare for å dele en flaske vin med noen du er glad i på den minste av restaurantens to terasser, så gjør det! Bestill bord...

Tratoria da Matteo:
En liten koselig restaurant i Diano Marina med noe av det beste innen pasta jeg har smakt, til en rimelig penge! Personalet har til tider en travel kveld, da mange og spesielt italienere selv prioriterer å spise her. Kokken gjør ofte sin entré rundt bordene for å hjelpe til, og er blidere enn servitrisene til tross for at han er gjennombløt av svette. Fantastisk innbydende meny.

Andre Muligheter:
Langs hele Liguriakysten finnes små og store steder spredt fra San Remo til Portofino, og med bil kan man lett komme fram overalt. I tillegg er det uttallige landsbyer som bare er korte kjøreturer unna.
Ønsker man a touch of France er Monaco/Monte Carlo og Nice innen dagsturdistanse. Personlig virker Monaco noe turistifisert, snobbete og oppskrytt. Man ender tilsynelatende opp med ufattelig mange turister, og lite særegenhet. Butikkene jeg kunne se hadde alle det samme (og da skjønner alle at det jeg tenker på er t-skjorter, kopper og buttons med samme motiv).
Men klart...På en dagstur er det anledning til å gå glipp av så mangt!
Er du glad i livet under vann, ta en togtur på under 2 timer så er du i Genova, en stor by. Her finnes et akvarium som sies å være ihvertfall kontinentets største. Se her.

Next


Akkurat nå tilsier mye at jeg kunne tenke meg å leie en leilighet et par-tre uker i Cervo, eventuelt benytte meg av et Bed & Breakfast med perfekt beliggenhet og utsikt! Tross alt er det kort vei fra flyplassen i Nice med tog, og med dagens kommunikasjon er det enkelt å ordne det praktiske. Tror det ligger an til noe sånt, ettersom mersmak er på plass. Uansett er Italia et ønsket reisemål også neste år.

Shortcuts

TRAVEL   PRIVATE   BIZ   TEKST   NEW HOPE   CV  

© Uppercut (2005)